2003 5de lustrum van de roeivereniging in Alphen aan de Rijn

Het vijfde lustrum!

Het is door Arend de Hoog al gememoreerd in zijn voorzittersbijdrage : een lustrum organiseren is voor de organisatoren een enorme krachtsinspanning, maar geeft een geweldige kick ! Dit gold ook voor het 5e lustrum van de vereniging.
Hoewel de economische voortekenen niet zo gunstig waren ( het zou moeilijk zijn om subsidie binnen te halen in een tijd van economische neergang ), mochten we niet klagen.
Dankzij intensief ronselen en een dosis creativiteit, o.a. bij het regelen van bijdragen "in natura", werd gerealiseerd dat de sponsor bijdrage ongeveer even groot was als de door de vereniging gespaarde lustrumreservering !
Het lustrumgebeuren begon op zaterdag 17 mei voor enkelen al erg vroeg : het hek bij de kanovereniging moest om 6 uur open om een vrachtwagen door te laten met de feesttent ( die moest opgebouwd worden door de verhuurder ).
Ondertussen waren een paar andere enthousiastelingen broodjes aan het smeren voor de lunch ( broodjes met worst en soep! ).
Terwijl om 9 uur de RVA-ers begonnen binnen te stromen om zich klaar te maken voor de grootste vaartocht ( qua varend materieel ), die de vereniging in z’n bestaan gekend heeft ( bijna alle boten waren op het water, inclusief de kersvers gerestaureerde "Nassovia", die gevaren werd door enige prominenten van de "maandagochtendploeg" ), werden ook aan de andere kant van Alphen activiteiten ontplooid :
Vanuit de Weteringhaven voer een heus vikingschip richting Avifauna.
Dit schip was de vorige dag per aanhangwagen uit Zuid-Scharwoude gekomen en in de Rijnhaven te water gelaten.

Aan de afmeerplaats van de buren van Avifauna ( de familie Scherpenzeel ) werd het schip opgetuigd en vrijdagavond werd proefgevaren door 7 RVA-ers.
Een bijzondere ervaring, het varen met zo’n schip.
Ongelofelijk dat met dit soort schepen ( dit exemplaar was wel een 1 op 2 schaalmodel, maar toch ! ) enorme afstanden overbrugd werden over wereldzeëen en rivieren !
Het roeien in zo’n veelzijdige notendop is een heel aparte ervaring, de helft van de bemanning miste een riem ( de skullers ), terwijl de oarsers duidelijk moesten wennen aan de geheel andere slag ( een soort sloeproeien ! ). Ronden kan de boot, terwijl met alle 6 riemen geroeid wordt ( en de boot dus op z’n plaats blijft liggen ! ), en varen met zeil gaat al bij een windhoek van 15 ° !

Om ca 10 uur meldden de eerst aankomende roeiboten zich al bij Avifauna, alwaar het voormalige "Hollandia veld" van een geïmproviseerde aanlegsteiger was voorzien. De eerstelingen waren niet degenen die via het Aarkanaal en Oude Rijn gekomen waren, maar waren skiffeurs die de andere kant om waren gevaren via de Braassem !

Gaandeweg druppelde de vloot bij Avifauna aan: een acht, wedstrijdvieren, C-vieren, C-2’s, skiffs, dubbel-skiffs, jeugdskiffs, werries en zelfs de maasvier.
De meeste boten werden omgekeerd op het Hollandiaveld gelegd: een prachtig gezicht !

Daarna koffie/thee/fris met verjaardagstaart bij Avifauna.
De gehele Ara-zaal zat vol met RVA-ers in rode trui, erg indrukwekkend, net een grote familie, met leden van basisschoolleeftijd tot vrijwel bejaard.
Het mocht de pret niet drukken dat een stelletje vikingen het feestje verstoorden door een lustrumcommissielid te ontvoeren en de voorzitter met de dood te bedreigen met een vervaarlijk zwaard en een soort "goedendag".
Na emotionele onderhandelingen werd een vergelijk getroffen en stelde de voorzitter een roeiploeg ter beschikking aan het viking-rapaille, waardoor de voorzitter z’n zittingsperiode kon afmaken en het feest zonder bloedvergieten verder kon gaan.

Nadat er een sleepbootje met dweilorkest en een Rijkspolitieboot gearriveerd waren, werden de boten weer opgezocht en werd de vloot te water gelaten.

Er waren zoveel boten, dat het formeren van een vloot ongeveer een half uur in beslag nam.
Vervolgens, met de P-38, van de Rijkspolitie te water, kon er gevaren worden, richting bruggen, die voor het vlaggenschip, "De Orm" geopend moesten worden.
Dit werd vakkundig geregeld via de marifoon van de politie !
De tocht door Alphen was een mooi schouwspel.
Een strak georganiseerde vlootschouw was het zeker niet, meer een soort "Nachtwacht", die langzaam richting Aarkanaal voer. De tocht trok echter ruimschoots publieke belangstelling.


Bij de Rijnbrug ( de enige vaste brug in het traject ), moest de "Orm" de mast neerlaten om onder de brug door te kunnen en werd de vlootschouw ontbonden.
Hier konden de roeiers dan eindelijk "op de benen" en werd de tocht meer een bootrace naar honk, waar soep met broodjes klaarstonden.

De Orm voer vervolgens zeilend naar de aanlegsteiger.


Halverwege de middag kwamen genodigden, begunstigers en oud-leden naar de feesttent.
Voordat er gerecipiëerd ging worden, stond er echter nog een hoogtepuntje op het programma : een roeiwedstrijd tussen teams van B&W uit Alphen en Ter Aar.
Deze wedstrijd werd in werries gevaren.
De Alphense werrie werd geroeid door de wethouders Klaas Tigelaar en Hub van Wersch, met Cees Korstanje aan het roer, terwijl de Ter Aarse werrie werd geroeid door burgemeester Arie Epskamp en onze RVA roeier en wethouder Nico Jonker, terwijl Riemer Runia deze boot stuurde.
Onder luide aanmoedigingen van het publiek, waaronder de Alphense burgervader Nico Schoof, werd onder leiding van Cees de Hey 250 meter geroeid.
Na een spannende strijd kwam de ploeg uit Ter Aar als winnaar naar het vlot en kreeg de trofee ( een roeibankje met plaquette ) mee naar het Ter Aarse stadhuis.
Toen kon er ontkurkt worden en werd alvast een voorschot genomen op het grote feest wat voor de avond gepland was.
Het feest in de grote tent begon ’s avonds om half acht geheel in stijl met champagne.
De band begon om negen uur te spelen, de tap was open en de meeste feestvierders meldden zich ook al om deze tijd : er kon gevierd worden !
Dat werd er ook ! Er werd gekletst, gedanst, gedronken en het was gezellig.
De band had voor ieder wel wat naar smaak, zodat jeugd en ouderen zich op hetzelfde feest konden vermaken.
Arend en onze viking, Henri Houben, kruisten nogmaals elkaars vaarwater, maar ditmaal met een Noorse hoorn met bier ( gekke lui die Skandinaviërs ! ).

Nadat de menigte uitgefeest was, werd het pand bewaakt door Cees en Edo, terwijl Henri op z’n boot sliep.
Zondagochtend vroeg gewekt worden door de tentopruimploeg van de Fa. Kuijf is toch wel wat anders dan normaal !
Het ontbijtje, verzorgd door Marjo, smaakt dan prima !
Enfin, na het terugzetten van de planten op de plaats waar de tent heeft gestaan, het helpen van het inladen van de Orm, opruimen van glazen, feestartikelen en terugzetten van de stoelen, kan er dan gebeuren wat er meestal op zondag gebeurt op de vereniging: er wordt geroeid !

Geschreven door : Cees Korstanje